Hevillä stoppi kiusaamiselle
2018-01-10
|Toinen toista – Hevillä hyvinvointia on Oulussa 2. helmikuuta jyrähtävä tapahtuma, joka kampanjoi netissä tapahtuvaa ja muutakin kiusaamista vastaan.
Idean laittoivat alulle Facebookin suosituin heviryhmä Finnish Heavy Metal Fans (FHMF) sekä viiksi- ja partayhteisö Mad Viking Finland Beard Club. Ne haastoivat hevibändejä tekemään jotain konkreettista kiusaamisen vastustamiseksi.
Haasteeseen tarttui oululainen Mournful Lines, jonka laulaja-kitaristi Markus Jussila ja kosketinsoittaja Matti Halonenryhtyivät puuhaamaan tapahtumaa Hevimestaan yhdistyksensä ML Sounds ry:n kautta.
Yhteistyökumppaneita löytyi lukuisia, esimerkiksi Oulun kaupunki.
Päivä nuoremmille
Toinen toista – Hevillä hyvinvointia on kaksiosainen.
Ikärajaton ja maksuton tapahtuma järjestetään helmikuun ensimmäisenä perjantaina kello 10–16. Pari nostoa päiväohjelmasta:
Skeittaa! Älä Kiusaa! -skeittikouluhankkeen Jesse Teräsahde esittäytyy ja pitää skeittinäytöksen.
Paneelikeskustelussa kiusaamista lähestytään monesta kulmasta, ja yleisö voi esittää täsmäaiheita.
Keskustelemaan ovat lupautuneet muun muassa lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila, kokemusasiantuntija Katri Salmija #Eikiusita-kampanjan sielu Sanna Simontaival.
Moottörin Jyrinä musisoi lapsille ja lapsenmielisille pitkin päivää.
Helsinkiläisbändi soittaa kasariheviklassikoita, joihin se on kehitellyt lapsille sopivat suomenkieliset sanoitukset.
Ilta K-18
Pääsymaksullinen iltaohjelma alkaa Hevimestassa samana iltana kello 20.
FHMF:n nettiradio tekee lähetystä paikan päältä koko illan.
– Tämä mahdollistaa muun muassa kiusaamiseen liittyvän nimettömän kommentoinnin. Myös anteeksiannon tärkeys nostetaan isoon rooliin, oululaisjärjestäjät huomauttavat.
Liveklubin bändikattaus on komea:
Melankolista ja melodista goottimetallia soittava Mournful Linesin lisäksi lauteille nousevat groovaava redneck metal -bändi Skulldriver Loviisasta, raskasta rokkia veivaava Valonkantajat Helsingistä, sinfonisesta metallistaan tunnettu Silver Bullet Riihimäeltä ja japanilaissävyinen death metal -yhtye Whispered Tampereelta.
– Vaikka bändejä on monta, pääpaino on kiusaamisen ennaltaehkäisyssä ja asioissa, joilla kiusaamiseen voidaan vaikuttaa.Settienkin välissä pysytään aiheessa.
Tapahtumaa voi seurata myös ML Soundsin viralliselta YouTube-kanavalta.
Tekee hyvää
Heviin liittyy ennakkoluuloja, järjestäjät myöntävät. Raskaammasta musiikista pitävän ulkoinen habitus voi olla sen verran raju, että se pelottaa.
– On hyvä muistaa, että ulkokuori ei merkitse mitään – pitää osata katsoa sen ohi. Vaikka Toinen toista – Hevillä hyvinvointia on puhtaasti hevitapahtuma, todella moni on mukana siinä vilpittömästä auttamisen halusta.
Yhteisöään metallimiehet luonnehtivat välittäväksi:
– Haluamme tuoda musiikin, verkostoitumisen ja yhteisöllisyyden kautta esille sen, kuinka tärkeää hyvinvoinnin lisääminen on.
Jussila ja Halonen kiittävät jo mukana olevia ja toivovat tapahtumalle lisää sponsoreita mukaan tekemään hyvää. Osallistua voi nyt ja tapahtuman aikana. Liveklubin tuotto käytetään kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyteen.
– Haluamme antaa jollekin oman tarinansa ja kokemuksensa jakaneelle musiikkiin tai sen tekemiseen liittyvän työkalun, kuten kitaran, kosketinsoittimen tai laulutunnit. Toivomme, että lahja auttaa parantamaan kiusaamisen jättämiä arpia.
Loput tapahtuman tuotosta lahjoitetaan lyhentämättömänä Tyttöjen Talon ja Poikien Talon kiusaamisen vastaiseen työhön.
Kupla sille joka ei kiusi – katso video auton luovutuksesta!
Linnukassa käytetään hästäkkiä #eikiusita
LIMINKA Siinä on valot. Siinä on tyytti. Siinä on radio. Ja se toimii sähköllä. Eikä sitä viedä pois!
Linnukan päiväkodin Tikankolo-esikoululaisryhmän lasten ilmeet olivat näkemisen arvoiset tiistaina, kun Lakeuden Maastoautoilijoiden edustajat kantoivat pienen retroavo-Kuplan sisään.
Sähköleikkiauto oli valtakunnallisen #eikiusita -kampanjan (kyllä, kirjoitusasu on ihan oikein) palkinto esimerkillisesti kiusaamista ja sen estämistä pohtineille eskarilaisille. Kampanjapäällikkö Sanna Simontaival pitää äärimmäisen tärkeänä, että kiusaamiseen puututtaan jo päiväkodissa.
– On paljon helpompi välttää kiusaamista myös koulussa, hän huomautti.
Katso video
Tikankolossa lapset miettivät kiusaamista jo viime syksynä. He laativat ohjeista seinätaulun, joka päätyi jossain vaiheessa Simontaipaleen silmiin. Samaan aikaan tyrnäväläisen Lakeuden Maastoautoilijoiden Marko Parttimaa huomasi myynnissä olevan pienois-Kuplan ja päätti ostaa sen. Hän soitti Simontaipaleelle ja kysyi, voisiko kulkupeliä hyödyntää kampanjassa.
– Tämä on Suomen ainoa #eikiusita-Kupla!
Itse olen ollut niin koulukiusattu kuin kiusaaja. Koen asian hyvin tärkeäksi.
AUTO- ja moottoriurheilua harrastavien ja eri autourheilulajeissa kilpailevien yhteinen kiusaamisen vastainen kampanja käynnistyi maaliskuussa 2015. Oulun Moottorikerhon puheenjohtajana toimiva Sanna Simontaival on idean äiti.
– Itse olen ollut niin koulukiusattu kuin kiusaaja. Koen asian hyvin tärkeäksi.
Erilaisia tempauksia on järjestetty eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Monttu2017-kilpailuun kutsuttiin mukaan erityislapsi, jolla ei ole kavereita.
– Hän sai liputtaa kaikki kuskit radalle ja hänelle myönnettiin paikallisen seuran kunniajäsenyys, Simontaival kertoo.
Luovutushetkessä olivat mukana myös Jari Mertala Oulun Moottoriurheilijoista ja liminkalainen Jari Ruuskanen Hinaus ja huolto Ruuskaselta. Molemmat pitivät kiusaamisen estämistä tärkeänä työnä.
– En näe mitään syytä, miksemme olisi mukana, Mertala summasi.
Tikankolon ohjaaja Katja Alikoski iloitsee esikoululaisten saamasta palkinnosta. Hän kertoo lasten paneutuneen kiusaamisen ehkäisemiseen erinomaisesti.
– Kuplakin tulee koko päiväkodin käyttöön, hän lupaa.
Lisätietoa kampanjasta saa osoitteesta www.eikiusita.net
JUTTU OULU-LEHDESSÄ 28.4.2017
OULULAINEN 30 vuotta autourheilua harrastanut Sanna Simontaival perusti kaksi vuotta sitten Facebookiin koulukiusaamista vastustavan valtakunnallisen #eikiusita -kampanjan. Sen tavoitteena on yhdistää kaikki autoharrastajat sanomaan ei kiusaamiselle. Ensimmäinen ajatus oli saada ryhmään 500 tykkääjää. Kampanjan saama suosio oli kuitenkin huomattavasti suurempi. Nyt #eikiusita -ryhmää peukuttaa jo yli 5 200 ihmistä.
– Kaksi vuotta sitten näin Iltalehdessä erään Anja-äidin tarinan, jonka poika oli menettänyt henkensä kouluväkivallan seurauksena. Mietin, että miten autourheiluihmiset ja koulukiusaamisen voisi yhdistää, ja siitä se ajatus sitten lähti, kertoo Sanna Simontaival.
Jokunen aika sitten tuli TV2:lta koulukiusaamisilta, josta Sanna Simontaipaleen idea sai lisää vettä myllyynsä.
– Aloin miettiä, että miksei kouluihinkin voisi järjestää samanlaisia tilaisuuksia?, hän sanoo.
NIINPÄ idea kiusaamista käsittelevästä koulupaneelista sai alkunsa. Nyt vain puuttuu ajatuksesta innostunut pilottikoulu, jonka kanssa #eikiusita -kampanja voisi tapahtuman järjestää.
– Koulujen määrärahoja pienennetään koko ajan, eivätkä ne voi käyttää rahaa tällaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Siitä syystä tämä koulupaneeli olisi täysin ilmainen kaikille, Simontaival mainostaa.
Oululaisena hän haluaisi, että ensimmäinen koulupaneeli järjestettäisiin nimenomaan Oulussa, eikä esimerkiksi Turussa, josta on jo esitetty kiinnostusta tapahtumaa kohtaan.
Koulupaneelin tarkoituksena on jakaa tietoa kiusaamisesta vanhemmille ja kouluhenkilökunnalle ja muistuttaa oppilaita kiusaamisen pitkäkestoisista seurauksista. Painottaa eritoten puhumisen tärkeyttä, jolloin asiaan voidaan puuttua.
– Kiusaamisesta pitää kertoa vanhemmille tai opettajalle heti kun asia on akuutti. Koulukiusaaminen voidaan luokitella pahimmillaan kouluväkivallaksi, joka voi jättää elinikäiset arvet. Moni nuori ei tiedä, että alle 15-vuotiaallekin voi koitua kiusaamisesta seuraamuksia.
KOULUPANEELIIN Sanna Simontaival toivoo mukaan koulupoliisia kertomaan muun muassa sosiaalisen median ikärajoista, jotka ovat monelle vanhemmallekin hämärän peitossa. Kiusaaminen on muuttanut viime vuosina olomuotoaan juurikin netin suuntaan.
– Ainakin itse ratsaan säännöllisesti omilta muksuiltani puhelimen pois. Pahin paikka on tällä hetkellä WhatsApp, jossa perustettuun ryhmään nuori kutsutaan ensin mukaan ja potkitaan myöhemmin tylysti pois. Tämän jälkeen alkaa haukkuminen ja nimittely.
Tärkeä syy koulupaneelin järjestämiseen on Sanna Simontaipaleen mukaan on myös se, että yleinen tietous siitä, mistä kiusattu saa apua, on olematonta. Tämän takia tapahtumassa mukana on rikosuhripäivystyksen työntekijä kertomassa rikoksen uhrin tukemisesta sekä siitä, miten he voivat auttaa kiusattuja.